Salata de vinete cu ceapa - o nebunie! Vinetele - o adevarata arma anticancerigena


Mirosul de vinete si ardei copti ma innebuneste zilele astea. Imi aminteste de copilarie si ma transpune in vremuri fara griji, cand mancam ce ne placea, fara sa ne gandim ca e cancerigen, ca ingrasa, ca ...asa si pe dincolo. Imi amintesc cu mare placere castroanele in care mama aranja frumos salata de vinete, ornata cu rosii taite felii. Habar n-aveam atunci ca nu e chiar usor sa coci vinete intr-un apartament de bloc, ca dureaza pana le cureti, ca fac multa mizerie, etc, etc. Mama nu ma incuraja sa stau in bucatarie, draguta de ea, imi zicea sa imi vad de treburile mele de copil, ca voi avea tot timpul sa stau in bucatarie mai tarziu. Avea dreptate. :-)

De fapt, daca ma gandesc bine, nu m-a invatat sa gatesc si chiar s-a mirat prima oara cand a venit in vizita si i-am oferit mancare facuta de mine. Asta se intampla in urma cu vreo 20 de ani, in studentie.

Revenind la vinete, spre bucuria mea, si copiiilor le plac si le accepta chiar si cu ceapa, daca e taiata marunt.
Nu apuc sa le mai ornez cu feliute de rosii, pentru ca se mananca imediat. La fel de mult le plac copiilor vinetele sub forma de zacusca rapida, cum o numesc eu. Adica zacusca de vinete facuta pentru consum imediat, cu ardei, ceapa, rosii, usturoi si aroma de dafin. Nu le gatesc prea mult, astfel incat sa se simta fibrele, sa nu se faca terci.



Stiati ca vinetele sunt considerate arma anticancer din bucatarie?




Se pare ca vinetele sunt considerate un superaliment, cu beneficii majore pentru sanatate. Contin vitamine si minerale, potolesc si foamea si setea, pentru ca au peste 90% apa, si au si putine calorii. 
 
O porție de 100g de vinete are doar 20 kilocalorii dar ofera 11% din doza zilnică recomandată de fibre.
Vinetele sunt bogate in saruri minerale precum: calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan, molibden, cupru, contin vitaminele K, B1, B3, B5, B6 și C și fitonutrienți: acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți.
Protejează creierul. Nasuninul din compoziția lor împiedică „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. In plus, complexul de vitamine B te ajută să faci față stresului și îți conferă o stare psihică bună.
Te ajută să slăbești și-ți protejează tractul digestiv. Conținutul bogat în apă le face să fie un foarte bun aliment diuretic, iar fibrele din vinete îți dau senzația de sațietate și ușurează tranzitul intestinal, protejându-te și de cancer de colon.
Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice. Vitaminele A și C întăresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejează organismul împoriva infecțiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să devină cancerigene. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.
Scad nivelul colesterolului, atât din sânge cât și din pereții arteriali, te protejează astfel de bolile cardiovasculare și de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului. Totodată, acesta repară daunele ADN-ului, încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are nevoie. Importantă e și vitamina K, cea care împiedică formarea cheagurilor de sânge.


Pofta buna!


Comentarii

Postări populare