Salata de vinete cu ceapa - o nebunie! Vinetele - o adevarata arma anticancerigena
Mirosul de vinete si ardei copti ma innebuneste zilele astea. Imi aminteste de copilarie si ma transpune in vremuri fara griji, cand mancam ce ne placea, fara sa ne gandim ca e cancerigen, ca ingrasa, ca ...asa si pe dincolo. Imi amintesc cu mare placere castroanele in care mama aranja frumos salata de vinete, ornata cu rosii taite felii. Habar n-aveam atunci ca nu e chiar usor sa coci vinete intr-un apartament de bloc, ca dureaza pana le cureti, ca fac multa mizerie, etc, etc. Mama nu ma incuraja sa stau in bucatarie, draguta de ea, imi zicea sa imi vad de treburile mele de copil, ca voi avea tot timpul sa stau in bucatarie mai tarziu. Avea dreptate. :-)
De fapt, daca ma gandesc bine, nu m-a invatat sa gatesc si chiar s-a mirat prima oara cand a venit in vizita si i-am oferit mancare facuta de mine. Asta se intampla in urma cu vreo 20 de ani, in studentie.
Revenind la vinete, spre bucuria mea, si copiiilor le plac si le accepta chiar si cu ceapa, daca e taiata marunt.
Nu apuc sa le mai ornez cu feliute de rosii, pentru ca se mananca imediat. La fel de mult le plac copiilor vinetele sub forma de zacusca rapida, cum o numesc eu. Adica zacusca de vinete facuta pentru consum imediat, cu ardei, ceapa, rosii, usturoi si aroma de dafin. Nu le gatesc prea mult, astfel incat sa se simta fibrele, sa nu se faca terci.
Stiati ca vinetele sunt considerate arma anticancer din bucatarie?
Vinetele sunt bogate in saruri minerale precum: calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan, molibden, cupru,
contin vitaminele K, B1, B3, B5, B6 și C și fitonutrienți: acidul clorogenic,
nasuninul și alți 12 antioxidanți.
Te ajută să slăbești și-ți protejează tractul digestiv. Conținutul bogat în apă le face să fie un foarte bun aliment
diuretic, iar fibrele din vinete îți dau senzația de sațietate și
ușurează tranzitul intestinal, protejându-te și de cancer de colon.
Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice. Vitaminele A și C întăresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejează organismul împoriva infecțiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să devină cancerigene. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.
Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice. Vitaminele A și C întăresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejează organismul împoriva infecțiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să devină cancerigene. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.
Scad nivelul colesterolului, atât din sânge cât și din pereții arteriali, te protejează astfel de bolile cardiovasculare
și de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului.
Totodată, acesta repară daunele ADN-ului, încetinește procesul de
îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are
nevoie. Importantă e și vitamina K, cea care împiedică formarea
cheagurilor de sânge.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu