DOVLEAC LA CUPTOR. CU SCORTISOARA!


Va place dovleacul? Mie imi aduce aminte de copilarie, cand facea mama dovleac la cuptor si se umplea casa de aroma de scortisoara. Hmmm, cate bunatati ne facea mama in fiecare duminica! Da, acum realizez ca asa era obiceiul, sa faca "ceva bun" in weekend - o prajitura, un chec, un salam de biscuiti. Ceva bun, care facea si mai frumoase duminicile petrecute impreuna, cand eram cu totii la masa. Mama nu mai este, draga de ea, dar am pastrat carnetelele ei de retete si sper sa reusesc sa fac si prajiturile ei la un moment dat.

Revenind la dovleacul taiat felii si bagat in cuptor, mama punea si zahar, sa ii potenteze gustul. Eu am renuntat la zahar pentru ca nu imi place sa combin fructele cu zahar. Mananc suficient zahar din ciocolata, inghetata si alte "minuni" de care ma mai lipesc de-a lungul zilei.

Am descoperit DOVLEACUL PLACINTAR, care nu ma inspira prea mult pana acum. Luam doar cativa dovleci mititei inainte de Halloween, de dragul copiilor, care ii transformau in figurine infricosatoare sau in felinare, asa cum si noi faceam pe vremuri. Este foarte usor de preparat, nu e greu de curatat, are putine seminte. In aproximativ jumatate de ora, se transforma intr-un desert delicios, fara niciun efort. Inainte sa-l scot din cuptor, il decorez cu putina scortisoara. Mie imi place foarte mult, iar faptul ca are putine calorii il face si mai atractiv.


Dovleacul placintar, cel cu forma lunguiata, este cel mai popular soi care se cultiva in Romania. Are foarte mult miez si seminte putine, spre deosebire de alte soiuri, folosite mai ales pentru seminte.  

Dovleacul american este cel cu forma rotunda, turtita la capete. Acest soi este mai potrivit pentru supe sau alte preparate.

Indiferent de soi, dovleacul este o leguma bogata in vitamine si minerale si are o multime de proprietati. Betacarotenul nu doar ca ii ofera culoarea portocalie, ci este si un antioxidant puternic. In 100 de grame de dovleac, se gasesc 9 mg de vitamina C, 1,06 mg de vitamina E si 7.384 UI de vitamina A. Dovleacul mai contine saruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanti, fibre, proteine, calciu, magneziu, acid pantotenic si triptofan, tiamina, piridoxina si niacina. In acelasi timp, semintele de dovleac sunt o sursa bogata de magneziu. Dovleacul contine si potasiu in cantitati mari - 200 de mg la 100 de gram. Si, extrem de important, are putine calorii. 

Comentarii

Postări populare